WERKGROEP ROOD

De Werkgroep Rood is officieel gestart op 6 februari 2014 en bestaat uit een aantal vrijwilligers die zich verbonden voelen met het erfgoedbeleid.
Wij hechten veel waarde aan goed beheer en behoud van het cultuurhistorisch bezit in onze gemeente Heumen en geven hiervoor richtlijnen aan particulieren.
Tevens adviseren wij de gemeente Heumen bij hun erfgoedbeleid op het gebied van monumenten en karakteristieke, beeldbepalende panden en ensembles in samenspraak met het Gelders Erfgoed en het Gelders Genootschap.

Activiteiten in verleden en heden:

  • Tentoonstelling: ‘ Tussen Maas en Waal. Ontwikkeling landbouw en boerderijen vanaf de late Middeleeuwen’
  • Deelname aan diverse markten door de jaren heen, waarbij het erfgoedbeleid over monumenten en andere panden uitgedragen kan worden.
  • Omvangrijk project inventarisatie karakteristieke en beeldbepalende panden en ensembles, onder meer ten dienste van de cultuurhistorische waardenkaart van de gemeente Heumen.

Documenten en meer informatie:

Leden/samenstelling van de werkgroep:

  • Petra Thijssen (voorzitter)
  • Piet Sanders
  • Piet van Casteren
  • Willy Peters
  • Peter van der Molen

Contact:

Contactpersoon: Petra Thijssen, voorzitter Werkgroep Rood
Email: rooderfgoedheumen@gmail.com

Werkplannen voor 2023-2024:

Tekst (pdf-bestand)
Tabel (pdf-bestand)

De Vuurvogel Malden

Een van de doelstellingen van werkgroep ROOD van het Erfgoedplatform is te trachten beeldbepalende panden met een architectonische structuur en betekenis te behouden, zodat daarmee de geschiedenis voor ons dorp, waar helaas in het verleden al veel verdwenen is, herkenbaar blijft. Daarom pleitte de werkgroep voor het behoud en herontwikkeling van de school Vuurvogel I, Veldsingel 2 te Malden. De gemeente had het plan dit pand te laten slopen en daar appartementen te laten bouwen.
De Vuurvogel I is een uniek schoolgebouw en is ontworpen in 1977, een fraai voorbeeld van het structuralisme. Dit is een architectuurstroming uit de jaren 60 en 70, waarbij de fysieke structuur van een gebouw gebaseerd is op de sociale structuur. Van binnen is dat goed zichtbaar, geen lange gangen en vierkante lokalen maar groepsruimten als bloembladen om een krans van multifunctionele ruimten. Het hart is een ruimte voor allerlei activiteiten. Het was het eerste schoolgebouw in Nederland dat in volledige aansluiting op het Jenaplan-concept is neergezet. Daarmee is dit gebouw uniek voor Nederland en zonder twijfel een onderwijskundig en architecturaal monument. De school is beeldbepalend voor de wijk Maldensveld die als het ware om het pand heen is ontwikkeld. Sloop van dit pand zou onherstelbare schade aanrichten aan de structuur van de wijk. In de documentatie over de bouw van de nieuwe school werd aangegeven dat de architectuur van dit pand zo bijzonder was dat het behouden zou moeten en kunnen blijven. Voor gebruik als school was het pand niet meer geschikt maar als basis voor kleinere wooneenheden en zakelijke ruimtes was het zeer geschikt. De vorige gemeenteraad van Heumen had ingestemd met deze visie op het pand. De werkgroep ROOD ging in gesprek met B&W van Heumen om het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, maar ook om nieuwe ideeën voor behoud uit te wisselen. Tal van reacties hebben ons bereikt, zoals van aannemers, architecten, woongroepen en anderen die suggesties aandragen om met een andere bestemming het pand toch te laten voortbestaan in deze vorm.

Het laatste nieuws (29 juni 2023)

Op dit moment worden de mogelijkheden nogmaals onderzocht voor herontwikkeling van de Vuurvogel 1 aan de Veldsingel in Malden. Er worden twee mogelijkheden naar voren gebracht, namelijk om woningbouw op dit terrein te realiseren zonder het behoud van dit bijzondere gebouw en ten tweede, waar de werkgroep Rood al vanaf het begin voor gestaan heeft, om de Vuurvogelschool I te behouden in de oorspronkelijke staat, met daaromheen woningbouw. Het schoolgebouw kan dan geheel opgenomen worden in de uit te werken plannen. De invulling van dit gebouw zou dan een vorm van wonen of andere bestemming kunnen krijgen. Zodra de resultaten bekend zijn eind van dit jaar, worden die gedeeld met omwonenden, raadsleden en de werkgroep Rood.

© 2018 Erfgoedplatform Gemeente Heumen * AVG * Disclaimer